Brad Stine
Spread the love

Brad Stine

Dat is een veel gehoorde kreet van mensen die de Bijbel niet kennen als reactie op de claim dat de Bijbel het Woord van God is.

Brad Stine heeft er een heel, heel erg beknopte reactie op gegeven, die dus niet compleet is, maar voldoende duidelijk maakt waarom de Bijbel zo’n uniek boek is!

In mijn blog ben ik bezig om het eerste niveau (van 4!) van de Bijbel te ontdekken en ik haal er dagelijks nieuwe dingen uit. Verzen die zoveel zeggen dat Hollywood er een complete speelfilm over zou kunnen maken! Nieuwe inzichten, maar bovenal ook hoe menselijk de mensen toen ook waren. We zijn niet anders dan mensen 4000 jaar geleden.

De Bijbel is geen boek. De Bijbel bevat 66 boeken, geschreven door 40 verschillende mensen in een tijdspanne van ruim 1500 jaar. Zo’n boek was er nooit eerder en is nooit meer geweest. Het is uniek!

Maakt dat het het Woord van God?

Nee, dat betekent alleen dat je er eens over na zou moeten denken, omdat er nooit een vergelijkbaar boek is geweest. Geeft je een reden om het overwegen ten opzichte van andere boeken.

En als we naar geschiedenis kijken? Honderden jaren lang heeft de archeologie het Oude en Nieuwe Testament gebruikt om gebouwen te vinden, om mensen te vinden, om beschavingen te vinden, om koningen te vinden waarvan ze dachten dat die niet bestonden en opeens zei de Bijbel dat ze er waren. En als ze dan opgravingen deden vonden wat beschreven staat.

Maakt dat het het Woord van God?

Nee, dat betekent dat de Bijbel historisch accuraat is. Echte mensen, die echt bestonden, hebben opgeschreven wat zij zagen. Het is het overwegen waard.

En toen zeiden ze “We laten God verschijnen”. Veel mensen zeiden dat en veel religies zeggen het. Maak je niet druk, we zullen het bewijzen, zoals een rationele God zou doen. Ik zal ze profetieën geven. Ik zal laten zien dat Ik niet gevangen zit in de lineaire tijd. Dat Ik kan zien voorbij het punt waar jij bent. Ik zal je profetieën geven die vertellen hoe de Man er uit zal zien als Ik verschijn en God op aarde komt. Meer dan… 300! profetieën.

En toen verscheen er op een dag een man, Jezus, die zei dat Hij die gast was. En Hij vervulde alle (meer dan) 300 profetieën. Dat is onmogelijk!

Mensen zeggen dan dat ze het achteraf geschreven hebben.

Maar we weten dat de eerste vertaling van het Griekse Oude Testament 250 jaar voor de geboorte van Jezus is geschreven. Dus, hoe konden ze hebben geweten dat Hij in Bethlehem geboren zou worden? Hoe konden ze weten dat Hij gekruisigd zou worden? Terwijl kruisiging als doodstraf nog niet eens bestond! Hoe konden ze weten dat Hij verraadden zou worden voor 30 zilverstukken, ruim 200 jaar voordat Jezus er was?

Maakt dat het het Woord van God? Nee, maar het komt er nu wel dichtbij.

En toen zei Jezus dat Hij die dingen zou vervullen en deed wonderen om te bewijzen dat Hij was Wie Hij zei dat Hij was, en niet de zoveelste mooiprater. “Kijk naar wat Ik heb gedaan”, en sommige mensen geloofden en sommige niet. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar.

En toen zei Hij dat Hij het zou bewijzen. Ik ga sterven en Ik zal weer opstaan uit de dood. Dat had nog nooit iemand gedaan.

En toen stierf Hij. Iedereen die drie jaar lang bij Hem was geweest vluchtte in angst weg, zoals wij allemaal gedaan zouden hebben. Ze renden weg en zeiden dat ze het toch fout hadden gehad. Maar toen gebeurde er iets. Er gebeurde iets waardoor al die gasten terug kwamen en bereidt waren om voor dit geloof te lijden en sterven. Alle leerlingen (op één* na), zijn een marteldood gestorven.

Waarvoor deden ze het? Omdat ze rijk zouden worden? Er was geen belofte van rijkdom. De Romeinse overheid haatte hen en vernietigde hen en gebruikte ze als mensen die ingezet konden worden, en door wilde dieren opgegeten, als sport en ontspanning. Je werd uit je cultuur geschopt en de Joden namen je niet op, dus ook daar was geen winst te behalen. Er was niets goeds, er was niets te winnen. En toch stierven ze allemaal… waarvoor?

Omdat ze een nieuwe religie hadden gevonden? Nee, om één reden. Dit zeiden ze: “Ik zag hem sterven en ik zag Hem terugkomen.”

En dat is het. Dat hoef je niet te geloven.

Maar waarom stierf Hij? Zodat je een perfect leven zou kunnen leiden? Nee, zodat je niet naar de hel hoeft te gaan!

“O, maar ik geloof niet in een God die mensen naar de hel stuurt.”

Hij maakte de hel ook niet voor jou, dat is het mooie van het christendom, het geeft je alle antwoorden, maar voor satan en zijn gevallen engelen. Maar het is onderdeel van de universele regels die Hij in de natuur heeft gelegd, de natuur waarin we leven. Iedereen die opstandig zou zijn tegen Hem gaat daar naar toe.

Dus toen we opstandig werden, had Hij Zijn handen van ons af kunnen trekken en naar de hel laten gaan, maar Hij zei “Sorry kids, Ik kom naar beneden.”

Dus als je naar de hel gaat, dan heb je daar zelf voor gekozen. En dan zit je daar niet om met Hem te argumenteren. Je zult weten wat je gedaan hebt.

En als je atheïst bent, dan wil ik je wat zeggen. Dat is jouw dilemma. Als we sterven en er is geen God, dan is er slechts eeuwige bewusteloosheid. Je zult het nooit weten. Maar als je er naast zit, dan zul je het voor altijd weten. Het is sowieso geen gok, dus neem hem.

Dus zeg je, ik zou gewoon in Jezus moeten geloven zodat ik niet naar de hel ga? Daar komt het wel op neer ja.

Bron: Brad Stine, Good News, Put a helmet on

* De leerling Johannes is verbannen naar het eiland Patmos en daar gestorven. Voor zijn verbanning zou hij volgens sommige buitenbijbelse bronnen zijn gemarteld door in een bad hete olie te zijn gegooid in Rome. Hij overleefde dat en werd door keizer Domitianus naar Patmos verbannen.

Reactie van de redactie:

Wij geloven niet dat alleen geloven om niet naar de hel te gaan werkt. Als je een keuze maakt om christen te worden, echt een serieuze keuze met je hart, dan zul je een liefde voor Jezus krijgen. Dan is het niet naar de hel gaan een prettige bijkomstigheid, maar het draait om liefde voor Hem. Je leven krijgt een verdieping die je niet uit kunt leggen, dat moet je ervaren. Je kunt een rationele keuze voor Jezus maken, maar die keuze moet wel naar je hart zakken en dan ga je langzaam groeien in geloof en krijg je een compleet andere kijk op het leven en een verrijking van je leven waar je je geen voorstelling van kunt maken. Dat is onze ervaring!

En ja, het leven blijft moeilijk, lastig. Net zoals nu. Maar het christendom is geen set verboden of een boek vol regeltjes over wat je allemaal niet zou mogen. Integendeel! Je leven gaat veranderen, krijgt meer diepgang. Meer rijkdom. En je krijgt een zekerheid in je hart uiteindelijk alles goed komt. Niet een geloof, maar een zekerheid! Geloof is zeker weten en naarmate je je meer verdiept in Gods Woord, en dat naast de krant leest, dan ga je ook begrijpen wat er allemaal in de wereld om ons heen gebeurt. En dan ga je ook weten wat er nog komen gaat, hoe je daar mee om moet gaan, en waar je uiteindelijk terecht komt! Een rust en een vrede die de wereld je nooit zal kunnen geven! En toch sta je midden in het leven.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets