duivel
Spread the love

Met enige regelmaat hoor je mensen zeggen dat de duivel hen lastig valt, of “the devil made me do it”, maar wie is die duivel nou helemaal? En klopt dit wel?

In dit artikel wil ik één specifiek puntje belichten. Dus ik ga het niet uitgebreid over zijn tactieken hebben. Die interesseren me ook totaal niet, want we moeten ons oog op Jezus houden! Maar een paar zijn wel goed om even snel aan te stippen.

“ik besta niet”

De duivel heeft zijn uiterste best gedaan om de wereld er van te overtuigen dat hij niet bestaat. Dat is natuurlijk best een slimme tactiek, want als mensen denken dat je niet bestaat, zullen ze de ook geen strobreed in de weg leggen.

Bijgevolg is dat mensen dan ook eerder geneigd zijn te geloven dat de hel niet bestaat, maar ook dat God niet bestaat. En dan heb je ze te pakken.

En toch zie je dat ieder mens een Godsbesef in zich draagt. Want als er iets gebeurt wat de mens niet aanstaat, dan krijgt God de schuld. Amerikaanse verzekeraars noemen natuurrampen een “act of God” en grijpen dat aan om niet uit te hoeven keren. Dergelijke voorvallen zijn niet of slechts beperkt verzekerd.

Maar wie zegt dat God achter die natuurramp zat? In het boek Job is duidelijk dat de satan de hoofdverantwoordelijke voor alle ellende is.

Maar toch… God krijgt overal de schuld van door mensen die zeggen niet eens in Hem te geloven!

“ik ben best wel goed”

Maar er zijn natuurlijk altijd wel een paar dwarsliggers die je niet geloven en dus weten dat je wel bestaat. Daar pas je dan een andere marketing op toe en die groep probeer je er van te overtuigen dat je eigenlijk best wel goed bent.

Je zet een leger aan promotie in. Ondergrondse satanskerken, rebelse teksten in muziek, artiesten die openlijk roepen dat de hel geen slechte plaats is om te zijn, tot openlijk satanisme en pogingen om satanisme als religie erkend te krijgen.

Je bewandelt daar verschillende wegen voor. Oosterse religies, yoga, boeddhabeelden, occulte therapieën, hekserij (wicca is razend populair), reiki, maar ook zakelijk klinkende kreten als “mindfulness”. Alles wat mensen maar van God af zal leiden.

En je grootste succes is om dan vervolgens ook de kerken nog te infiltreren met allerlei demonische manifestaties, “christelijke yoga”, “gravesucking”, en noem de hele santekraam aan ellende die we momenteel in sommige kerken zien, maar op.

Subtiel

Bovenstaande zijn allemaal nogal openlijke tactieken, maar meestal gaat het veel subtieler. De kerk is niet ongevoelig gebleken voor culturele invloeden vanuit de wereld. Dus waarom zou je via die wereld niet één en ander proberen te ondermijnen?

Hoeveel zaken worden nu in sommige kerken niet algemeen geaccepteerd die 50 jaar geleden absoluut ondenkbaar waren? Ik denk aan vrouwen op de kansel, homohuwelijk, lesbische dominees, naaktfoto’s geschoten in de kerk, ongehuwd samenwonen, noem maar op!

Is elke vernieuwing dan verkeerd? Dat zeg ik dus niet, maar we zien wel dat de kerk onder misschien wel een te grote invloed van de wereld staat, terwijl dat andersom zou moeten zijn. Dat dit zou gaan gebeuren staat overigens in de Bijbel al voorspeld, dus we hoeven ons er ook niet over te verbazen.

Ook in het taalgebruik wordt redelijk positief over hem gesproken “Die hardloper rent alsof de duivel hem op de hielen zit”. Maar waarom niet “Die hardloper rent alsof hij zo snel mogelijk bij God wil zijn”? De twee sterkste auto’s van Dodge zijn respectievelijk de Dodge hellcat en de Dodge demon. Maar waarom, uitgerekend in het zogenaamd christelijke Amerika, niet de Dodge Heavencat en de Dodge Holy Spirit? Of Dodge Angel?

De Heilige Geest alleen is al veel machtiger dan de duivel en als zijn trawanten bij elkaar! Dus waarom geef je je auto’s namen van zwakkere entiteiten en negatieve plaatsen?

Wie is de duivel nou eigenlijk?

De duivel is degene die riep dat hij zijn troon op zou richten boven die van God. Hij wilde zichzelf niet eens aan God gelijk stellen, maar zich boven God verheffen!

Het is hem gelukt om veel mensen te laten denken dat hij een serieuze tegenstander van God is. Dat hij een tegenpool van God is. Dat is echter een compleet verkeerde voorstelling van zaken.

Op de eerste plaats is hij een geschapen engel. Een gewoon schepsel dus. Dus hij is niet almachtig, alomtegenwoordig, alwetend, en al die andere bijzondere eigenschappen die God wel heeft. Door handige marketing heeft hij mensen dat wel laten geloven.

Velen denken ook dat hij gedachten kan lezen, maar dat is niet zo. Omdat hij ook niet overal tegelijk is, is de stelling “the devil made me do it” veel te veel eer.

Om mensen te laten denken dat hij wel overal tegelijk kan zijn, heeft hij een leger demonen wat hij inzet. Dat zijn, net als hij, gevallen engelen. Ook schepselen dus die allesbehalve almachtig zijn.

Groot leger

Er is wel sprake van een groot leger. Toen satan op zijn plaat ging en de hemel uit geknikkerd werd, viel 1/3 van alle engelen voor zijn mooie praatjes en ging met hem mee. Bij mijn weten staan er nergens in de Bijbel exacte aantallen over de aantallen engelen die in de Hemelse gewesten aan het werk zijn, maar uit de omschrijvingen die we kunnen lezen moeten het enorme aantallen zijn. 1/3 van “heel veel”, is nog steeds “heel veel”, dus demonen zijn er genoeg om ons te pesten.

Het moet wel moderne politiek of marketing geleken hebben. Mooie praatjes, maar uiteindelijk slechts verbroken beloften en veel ellende.

Toegang tot de Hemel

We weten onder meer uit Job dat hij nog wel toegang tot de Hemel heeft. Maar dat gaat in de toekomst veranderen. In de nieuwe Hemel en op de nieuwe aarde zal hij geen invloed meer hebben. Dan breekt voor de gelovigen daadwerkelijk het paradijs aan!

Teveel macht

Door net te doen alsof de duivel een gelijkwaardige tegenstander van God is, geven we hem veel te veel macht en eer! Het is een gevallen schepsel. Niet meer, niet minder. Hij kan geen gedachten lezen, wel gedachten influisteren (net zoals mensen dat kunnen doen).

Maar laten we God alleen de eer geven. Hij is de Enige Wie het toekomt!

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets