Bijbelblog Archief

Goldmine Media

13
jan
besnijdenis op de achtste dag

Besnijdenis op de achtste dag

In Genesis 17 wordt de besnijdens op de achtste dag voorgeschreven als verbondsteken. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekte men waarom

13
jan
De belofte vervuld

Genesis 21

De belofte aan Abraham en Sara wordt vervuld. Maar is gelijk ook weer oorzaak van problemen door de menselijke fouten die Abraham en Sara eerder maakten.

10
jan
cattle

Genesis 20

Toen ik dit hoofdstuk las, sprong spontaan de subtitel in gedachten, een variant op “Abraham doet het weer”, wat we in dit hoofdstuk zullen zien. Helaas van een vreselijk nummer, vooral vanwege de schunnige teksten, maar het is ook een muziekgenre wat mij totaal niet aanspreekt.

Maar we gaan naar Abraham, een veel interessantere persoon. En ook Abraham doet het weer! Nadat Abraham de vernietiging van Sodom en Gomorra had gezien, pakte hij zijn boeltje en vertrok richting het zuiden. Hij vestigde zich tussen Kades en Sur en verbleef als vreemdeling in Gerar (Gen.20:1). Hij trok dus eigenlijk weg uit het land dat God hem in Genesis 13 gegeven had. Blijkbaar was de gebeurtenis van de vernietiging van Sodom en Gomorra en het niet weten dat zijn neef ontkomen was, even teveel voor hem.

En weer heeft Abraham blijkbaar gezegd dat Sara zijn zus was, de de koning van Gerar liet haar weghalen (Gen. 20:2). Eigenlijk best bijzonder als je beseft dat Sara inmiddels toch aardig in de 90 is!

(meer…)

04
jan
Mannen onder boom

Genesis 18

Wat een heftige gebeurtenis moet dat geweest zijn! Abraham zit op het heetst van de dag (Gen. 18:1) siësta te houden in de ingang van zijn tent. En toen hij opkeek zag hij drie mannen (Gen. 18:2). Je ziet de filmbeelden al voor je. De brandende zon, het stof van de woestijn, een briesje wat wat stof doet opwaaien, misschien nog een tumbleweed die voorbij komt rollen, Abraham die zit te dutten in de schaduw van zijn tent en dan komen er drie mannen aanlopen die op een afstandje blijven staan en wachten tot Abraham opkijkt. God op de koffie!

(meer…)

17
dec
Brad Stine

De Bijbel is gewoon een boek

Brad StineDat is een veel gehoorde kreet van mensen die de Bijbel niet kennen als reactie op de claim dat de Bijbel het Woord van God is.

Brad Stine heeft er een heel, heel erg beknopte reactie op gegeven, die dus niet compleet is, maar voldoende duidelijk maakt waarom de Bijbel zo’n uniek boek is!

In mijn blog ben ik bezig om het eerste niveau (van 4!) van de Bijbel te ontdekken en ik haal er dagelijks nieuwe dingen uit. Verzen die zoveel zeggen dat Hollywood er een complete speelfilm over zou kunnen maken! Nieuwe inzichten, maar bovenal ook hoe menselijk de mensen toen ook waren. We zijn niet anders dan mensen 4000 jaar geleden.

(meer…)

11
dec
besnijdenis

Genesis 17

Besnijdenis, een beladen onderwerp. Genesis 17 is een interessant hoofdstuk met gevolgen tot op de dag van vandaag! Grote gevolgen. En mogelijk zelfs eeuwige gevolgen! De gevolgen kunnen veel verder strekken dan de meesten beseffen, maar laten we bij het begin beginnen.

God bezoekt Abram als hij 99 jaar oud is. Zijn zoon Ismaël, een bastaard, is inmiddels een jaar of 13, begint misschien wat te puberen en Sarai heeft de hoop op een eigen kind misschien al wel (weer) opgegeven. Het leven gaat z’n gangetje. En dan komt God de boel op stelten zetten! Hij bezoekt Abram en zegt:

(meer…)

02
dec
Concordantie

Hebreeuwse woorden voor lofprijs

Het Hebreeuws kent veel woorden voor lofprijs. In dit artikel een kort en bondig overzicht van de meeste gebruikte en een aantal veel minder bekende

29
nov
Abram Sarai Hagar

Genesis 16

De mens wikt, God beschikt zou een mooie volwaardige titel van dit hoofdstuk zijn.De NBG-vertalers noemen het Hagars vlucht voor Sarai, en ook dat is een passende titel.

God had Abram (en Sarai) een lijfelijke eigen zoon beloofd die erfgenaam zou zijn (Gen. 15:4) van alles wat Abram had. Maar het wilde maar niet lukken. Wat ze ook probeerden, Sarai werd niet zwanger en zo langzamerhand waren ze de wanhoop nabij. En we weten dat we in die situatie vaak de “beste” ideeën krijgen, als de mens wikt… Dit zien we ook vandaag, maar daarover straks meer.

De afbeelding is een typisch kunstwerk uit Europa. Het is een afbeelding van het schilderij wat hangt in het Gothenburg Museum of Art in Zweden. Het is dus niet al te realistisch, maar geeft de situatie die speelde wel mooi weer.

(meer…)

26
nov
Genesis 15 vurige oven

Genesis 15

“Gods beloften zijn ja en amen” is een veel gehoorde uitspraak. Maar gelukkig geeft de Bijbel nogal wat nuancering aan deze, menselijke, uitspraak. In Genesis 15 zien we hoe God Zijn belofte aan Abram herhaalt, maar nu specifieker en ook een belangrijke profetie geeft. Dit is overigens niet de eerste profetie in de Bijbel, die staat in Genesis 3. (Gen. 3:15). We zien ook hoe Abram soms wel en soms niet worstelt met Gods beloften.

(meer…)

26
aug
geslachtsregister

Genesis 5

Vandaag een ‘lastig’ hoofdstuk. Een geslachtsregister. De meeste mensen vinden dit zo vervelend, dat ze deze hoofdstukken maar overslaan. Zelf doe ik het eerlijk gezegd ook vaak, en ik kan me ook niet herinneren dat ik er ooit een preek over heb gehoord. Dit is één van die “verloren” hoofdstukken van de Bijbel.

(meer…)