Berichten

Berichten van derden

Hier vindt u berichten van diverse auteurs

26
jul
christendom illegaal

Is het christendom illegaal?


Onlangs had ik een interessante discussie met iemand op facebook. Het christendom zou illegaal zijn. Een illegale religie. In zijn felle, en soms beledigende, betoog tegen het christendom haalde hij een aantal Bijbelplaatsen aan, die ik later op een rustig moment nog eens nader bekeken heb. Heeft hij gelijk, of toch niet? Helaas is de discussie inmiddels blijkbaar verwijderd, want ik kan hem nu, een dag later, niet meer op facebook vinden, dus ik moet het van mijn geheugen hebben in het terughalen van de argumenten.

(meer…)

09
jul
Dina ging eens wandelen

Genesis 34

Dina ging eens wandelen, en als wandelingen beschreven worden, dan gebeurt er meestal iets. We zijn Dina al eerder tegen gekomen in Genesis 30. Zij was de dochter die werd geboren na de zesde zoon, en wordt als één van de weinige dochters expliciet vernoemd. Zij is een volle zus van Simeon en Levi. Nu trekt zij er op uit om kennis te maken met de “dochters des lands”, en dat loopt niet helemaal zoals zij gepland had

08
jul

Genesis 33

Jakob ontmoet Esau en ze zijn snel met elkaar verzoend. Maar Jakob houdt zich toch weer niet aan zijn woord.

02
jul
slavernij

Slavenprijs als buitenbijbels bewijs


Omdat ik de afgelopen tijd twee artikelen over slavernij heb geschreven, kwam ik natuurlijk meer tegen dan ik daar in kon verwerken. Eén van die artikelen had de kop “Bijbelse slavenprijzen – volgen ze de wereldeconomie?” Een interessante kop. Kunnen we de slavenprijs zien als buitenbijbels bewijs voor de historische accuratesse van de Bijbel?

(meer…)

02
jul
Nashvill-verklaring

De Bijbel zegt – Nashville-verklaring


De Nashville-verklaring is, uiteraard, ook op “De Bijbel zegt” besproken. Voor wie die site niet kent: Het is een atheïstische site die niets schuwt om de Bijbel in een kwaad daglicht te stellen. Verdraaiingen en uit hun context gehaalde verzen zijn daarbij populair. Daarom vandaag een reactie op zijn artikel over de Nashville-verklaring.

Nog één tip: Neem de titel van de site niet te serieus. In de meeste gevallen vult hij iets in wat de Bijbel helemaal niet zegt!

(meer…)

01
jul
slavernij

Slavernij in Nederland


De afgelopen weken woedt de discussie over slavernij in Nederland en ons verleden als slavenhandelaren volop. Er gebeuren bizarre dingen. Blanken worden natuurlijk al een tijdje “witte mensen” genoemd, een volkomen ten onrechte uit het Amerikaans overgenomen term. En er wordt gedaan alsof Nederland het ergste land ter wereld is als het om een slavernij of slavenhandelsverleden gaat. Maar hoe schoon zijn de handen van de demonstranten?

(meer…)

25
jun
slavernij

Slavernij in de Bijbel


Een ander heet hangijzer op dit moment is “slavernij”. Extreem linkse groeperingen willen, nee eisen, dat wij onze excuses aan zwarte mensen aanbieden voor het slavernij verleden van onze voorouders. Ook hier kijken christenen natuurlijk naar de Bijbel, maar we zijn het er wel over eens: Slavernij kan niet. Anderen roepen dan dat werken in loondienst en belasting betalen feitelijk een moderne vorm van slavernij zou zijn.

(meer…)

08
jun
Genesis 32

Genesis 32


Jakob worstelt met de opdracht van God. Jakob is bang om Esau te ontmoeten… begrijpelijk. Na het sluiten van het verbond met Laban in Genesis 31, doemt voor Jakob het volgende probleem gelijk al op… Esau. Tijdens zijn vlucht zullen zijn gedachten vooral af zijn gedwaald naar Laban en het vermoeden dat die toch achter hun aan zou komen, maar nu dat probleem is opgelost, dwalen zijn gedachten, hij lijkt wel mens, en gaat hij vooruit kijken en ziet gelijk het volgende probleem. De onvermijdelijke ontmoeting met Esau.

(meer…)

26
mei

Landen, naties en vreemdelingen

De bekendste christelijke partijen baseren hun immigratiebeleid op slechts één enkele Bijbeltekst, maar heeft de Bijbel er nou echt niet wat meer over te vertellen?

18
apr
Jakob op de vlucht

Genesis 31


Het kon natuurlijk ook niet goed blijven gaan met de manier waarop Jakob zich zijn eigen kudde uitbreidde. Het moest een keer op gaan vallen… en dat deed het dus ook. Jakob was rijk geworden, had veel kleinvee, slavinnen, slaven, kamelen en ezels (Gen. 30:43). Dat wekt natuurlijk jaloezie op, maar hebben de zonen van Laban helemaal ongelijk? Voordat de confrontatie daar is gaat Jakob op de vlucht en zet Laban de achtervolging in.

(meer…)