bezorgd
Spread the love

Of beter gezegd:”Waarom laat God slechte dingen gebeuren in het leven van goede mensen?” Dat is de vraag die weleens gesteld wordt.

Wie is goed?

De “Waarom”-vraag is feitelijk niet juist. De eerste vraag die in mij opkomst is dan ook “Wie is goed?” Wie bepaalt wie een goed mens is? De menselijke maat is daar te variabel voor.

Op dit moment woedt een vreselijke oorlog in Oekraïne. De Oekraïense president Zelensky wordt door velen in het westen op handen gedragen. Maar amper drie maanden geleden vond de meerderheid van de mensen hem nog een grote boef omdat zijn naam in de Pandora Papers naar boven kwam.

De menselijke beoordeling wie goed is, lijkt me dus nogal wankel. Daarnaast moeten we beseffen dat de menselijke maatstaf een compleet andere is dan Gods maatstaf, dus laten we eens kijken of de Bijbel hier iets over zegt.

Dan komen we op een aantal plaatsen uit waar de Bijbel er iets over zegt.

Allen zijn zij afgeweken, tezamen ontaard; er is niemand die goed doet, zelfs niet een.

Psalmen 14:3

Allen zijn afgeweken, tezamen ontaard, er is niemand die goed doet, zelfs niet een.

Psalmen 53:3 (53-4)

allen zijn afgeweken, tezamen zijn zij onnut geworden; er is niemand, die doet wat goed is, zelfs niet een.

Romeinen 3:12

Dat is dus duidelijk: Volgens Gods maatstaf is niemand goed.

Dus God laat helemaal geen slechte dingen gebeuren bij goede mensen. Elk mens heeft Jezus nodig om bij God in genade te vallen. Alleen door het offer van Jezus kunnen wij tot God naderen. Niets van ons zelf kan daar ook maar iets aan bijdragen! Zou dat wel zo zijn, dan zouden wij recht tot roemen hebben. (Rom. 3:23-27)

Betere vraag

De betere vraag zou dus zijn waarom God goede dingen laat gebeuren in het leven van slechte mensen. En dat antwoord is vrij eenvoudig. Omdat God goed is.

Iedere gave, die goed, en elk geschenk, dat volmaakt is, daalt van boven neder, van de Vader der lichten, bij wie geen verandering is of zweem van ommekeer.

Jakobus 1:17

En omdat iedereen slecht is, is er dus geen onderscheidt tussen mensen. In ieders leven gebeuren goede en slechte dingen, maar het onderscheidt tussen “goede” en “slechte” mensen is een menselijke maatstaf.

Maar slechte dingen dan?

Als God goed is, waarom laat Hij dan toch slechte dingen gebeuren? Daar is volgens mij een tweeledig antwoord op mogelijk.

De tegenstander van God, de duivel, wil alleen maar vernietigen. Hij wil alleen maar slechte dingen laten gebeuren voor alle mensen.

Gekke is dat ik met vrij veel mensen spreek, en iedereen signaleert wel dat we in een neergaande spiraal zitten. De verloedering van normen waarden zien mensen voor hun ogen gebeuren, de verhuftering van de maatschappij, criminele jongeren die steeds jonger en steeds gewelddadiger worden, noem maar op.

De wat ouderen onder ons kunnen zich de tijd nog wel herinneren dat je je autosleutels in de auto liet zitten omdat je ze anders toch alleen maar kwijt kon raken. Tegenwoordig heeft bijna elke auto een antidiefstal alarm in de vorm van een startonderbreker tot en met alarmen die zelf de alarmcentrale bellen als de auto gestolen wordt, waarna men via GPS kan volgen waar de auto is.

En dat is dus een verandering van leefstijl, van normen en waarden in nog geen generatie tijd!

Het bekende “touwtje door de brievenbus”, waarmee iedereen de voordeur makkelijk open kon maken. Niemand deed het, tenzij je in dat huis woonde of er moest zijn en mensen wisten dat je kwam.

We zien dus dat er een snelle, heel snelle verloedering plaats vindt. En daarmee kom ik op punt 2.

Als iedereen dit signaleert. Het merendeel zich er ook zorgen over maakt of het tenminste afkeurt, waarom zijn wij dan toch niet in staat om dit te veranderen en terug te draaien?

De mensen heeft een vrije wil gekregen. We weten dus heel goed wat “goed” en “fout” is, maar en masse doen we toch het “foute”. Als er door het “touwtje door de brievenbus” één keer per jaar in Nederland ingebroken zou worden, zou niemand zich er druk over maken en hing het touwtje nog steeds uit de brievenbus.

Maar doordat er teveel mensen zijn die er voor kiezen om “van de gelegenheid gebruik te maken” en dan zelfs in staat zijn om de woningeigenaar de schuld te geven (een bekend menselijk probleem!), kiezen we er dus zelf voor om het kwade doorgang te laten vinden!

Hof van Eden

In feite is dit het “Adam & Eva Syndroom”. Het is altijd de schuld van een ander. Als je Genesis 3:12, 13 goed leest, dan zie je dit fenomeen mooi uitgelegd. In vers 12 geeft Adam God de schuld “De vrouw, die Gij aan mijn zijde hebt gesteld…”

Vervolgens geeft Eva “de slang” de schuld. Ze zegt niet zo duidelijk als Adam dat het Gods schuld zou zijn, maar ja, wie heeft die slang in de Hof gebracht?

God houdt echter alle drie de partijen verantwoordelijk en alledrie krijgen zij dan ook te maken met de consequenties van hun keuze.

Ook opmerkelijk is dat God eerst vraagt wat er gebeurd is van Adam naar Eva naar de slang, maar vervolgens de consequenties in omgekeerde volgorde oplegt.

Het is een triest kenmerk van deze tijd. Niemand wil nog verantwoordelijkheid voor zijn of haar gedrag nemen. Politici wijzen naar ambtenaren, ambtenaren naar onderzoekscommissies en adviseurs, maar die omschrijven hun adviezen zo vaag dat je er alle kanten mee uit kunt.

Met name publieke organisaties stapelen managementlaag op managementlaag, zodat niemand meer verantwoordelijk is en er altijd wel iemand anders is om naar te wijzen.

Criminelen en oorlogmisdadigers vinden dat het altijd aan een ander ligt wat er gebeurde. De crimineel schiet, maar het was volgens hem toch de ander, want die deed niet wat hij vroeg.

Maar al in Genesis maakt God dus duidelijk dat wij als mens een vrije keuze hebben, en ook verantwoordelijk worden gesteld voor de keuzes die we met die vrije keuze maken.

Dat gedeelte van de “slechte dingen” die mensen overkomen hebben we dus in eigen hand! Maar zelfs dat gedeelte blijken we als mensheid niet aan te kunnen, en daarom gebeuren er steeds meer slechte dingen in de levens van mensen.

Er is maar één oplossing

We zien de wereld wanhopig roepen om meer controle, meer controle en nog meer controle. Complete controle-apparaten worden opgetuigd om bedrijven, instellingen en mensen maar meer en meer te controleren.

Keuringsdiensten, belastingcontroles, papierencontroles, overal camera’s en nu zelfs apps op telefoons. De controlemaatschappij wordt steeds intensiever, maar toch weten we dat al die menselijke inspanning uiteindelijk de oplossing niet zijn.

We maken ons als mens afhankelijk van kwetsbare computersystemen. Eén storing het leven van miljoenen mensen komt tot stilstand. Techniek is en blijft kwetsbaar.

Een christelijke band zong het jaren geleden al, en die tekst is me altijd min of meer bij gebleven. Deze wereld heeft geen behoefte aan meer wetten, meer regels, meer controle. Wat deze wereld nodig heeft is een “Open Heart Surgery”.

Het hart van de mens moet veranderen als we deze negatieve ontwikkelingen een halt toe willen roepen.

Helaas leert de Bijbel dat dat voorlopig niet gaat gebeuren dat de donkerste tijd van de menselijke geschiedenis nog voor de mensheid ligt.

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets