geslachtsregister
Spread the love

Vandaag een ‘lastig’ hoofdstuk. Een geslachtsregister. De meeste mensen vinden dit zo vervelend, dat ze deze hoofdstukken maar overslaan. Zelf doe ik het eerlijk gezegd ook vaak, en ik kan me ook niet herinneren dat ik er ooit een preek over heb gehoord. Dit is één van die “verloren” hoofdstukken van de Bijbel.

Niet echt verloren natuurlijk, want ze staan in elke Bijbel, maar ik vermoed dat zij tot de minst gelezen hoofdstukken van de Bijbel horen. Voor studie is het echter wel heel mooi en serieuze broninformatie die in combinatie met Buitenbijbelse informatie een goed inzicht van de geschiedenis geeft.

Ik zal van elke naam de betekenis er tussen haakjes achter schrijven. Ik ben benieuwd of daar een bijzondere lijn in zien ontstaan.

 

Adam

Dit geslachtsregister begint bij de schepping van Adam (Gen. 5:1), maar slaat de eerste 130 jaar van zijn leven eigenlijk over en begint met de vermelding dat Adam Set verwekte. Hij leefde daarna nog 800 jaar leefde en meerdere zoons en dochters verwekte die niet met name worden genoemd. Adam werd dus 930 jaar oud.

Set

Enos (man, mens) werd door Set (compensatie) verwekt toen hij 105 was. Set was de compensatie voor de doodgeslagen Abel. Nadat hij Enos had verwekt leefde hij nog 807 jaar. Ook hij verwekte nog zoons en dochters die niet met name genoemd worden. Set werd dus 912 jaar oud.

Kenan

Enos verwekte Kenan (bezit) toen hij 90 was en leefde daarna nog 815 jaar en ook hij verwekte zoons en dochters die niet met name werden genoemd. Hij werd dus 905

Mahalel

Kenan was 70 toen hij Mahalel (lof van God) verwekte. Daarna leefde hij nog 840 jaar en ook hij verwekte nog meer zoons en dochters die niet met name genoemd worden. Hij werd dus 910.

Jered

Jered (afkomst, neerdaling) werd verwekt toen Mahalel 65 was. Daarna leefde hij nog 830 jaar en werd dus, al zoons en dochters verwekkend, 895 jaar.

Henoch

Toen Jered 62 was verwekte hij Henoch (toegewijd) en leefde daarna nog 800 jaar en werd 862.

Metuselach

Metuselach (man van de pijl) werd verwekt toen Henoch 65 was. Nu staat er iets opmerkelijks in de Bijbel, want er wordt niet alleen vermeld hoe oud hij werd (365!), maar dat Henoch, nadat hij Metuselach verwekt had, met God wandelde. Wel staat vermeld dat hij nog meerdere zoons en dochters verwekte.

Mijn eerste gedachte is dan dat hij wel opmerkelijk jong gestorven is. Hij werd “slechts” 365. Maar een vers later (Gen. 5:24) staat vermeld dat Henoch niet meer was, omdat God hem had opgenomen. Hij is dus geen natuurlijke dood gestorven, maar is door God opgenomen in de Hemel. Hier staat nog niet waarom dat was, maar dat komen we later vast nog tegen!

Lamech

Lamech (krachtig) werd pas verwekt toen Metuselach 187. Een korte rekensom leert dat Henoch toen 252 was, dus hij heeft deze kleinzoon nog ruimschoots gekend.

Metuselach leefde daarna nog 782 jaar, verwekte zoons en dochters, en werd dus 969.

Noach

Lamech was de vader van Noach (rust). Noach werd verwekt toen Lamech 182 was.

Bij de geboorte van Noach kreeg hij zijn want, zei Lamech

Deze zal ons troosten over de moeitevolle arbeid van onze handen op de aardbodem, die de Here vervloekt heeft. Gen. 5:29

Ook Lamech verwekte nog meer zoons en dochters en leefde nog 595 jaar. Hij werd dus 777 jaar.

Sem, Cham en Jafet

Of Noach een drieling kreeg of dat zij heel kort na elkaar geboren werden staat niet vermeld, maar het is opmerkelijk dat deze drie namen allemaal gekoppeld worden aan de 500e jarige leeftijd van Noach. Dit is ook de hoogste leeftijd in het hele geslachtsregister waarop de vader kinderen verwekt die vermeld worden.

  • Sem: naam
  • Cham: heet
  • Jafet: geopend

En dat was gelijk het abrupte einde van dit hoofdstuk. In hoofdstuk 6 doen we straks een stapje terug in de tijd, maar als we de namen op een rijtje zetten, dan ontstaat toch wel iets van een beeld, een lijn.

rood, compensatie, bezit, lof van God, afkomst, neerdaling, toegewijd, man van de pijl, krachtig, rust, naam, heet, geopend

Het Bloed (rood) van Jezus heeft gevloeid ter compensatie van onze zonden. Jezus is in het bezit van alle lof van God en is uit de Hemel gekomen, neergedaald en was de Here volkomen toegewijd. Hij was als de man van de pijl, de dodelijke pijl die satan trof toen Hij voor ons aan het Kruis onze zonden op Zich nam. Dat was een daad van kracht. Zijn Naam is heilig! En Hij heeft de weg naar God weer geopend (het voorhangsel scheurde)

Dit is wat ik er in zie. Alleen het woord “heet” kan ik even niet plaatsen. Het woord “Cham” wordt later bijvoorbeeld ook gebruikt voor als gemeenschappelijke naam voor de Egyptenaren, en het is de plaats waar Kedor-Laómer de Zuzieten versloeg.

Maar zo zien we vanaf het begin van de Bijbel al de voorafschaduwing van de Here Jezus terug komen in bijna alle hoofdstukken!

Overdenkingsvragen

  1. Wat voor soort hoofdstuk is dit? Bijvoorbeeld: poëtisch, historisch, getuigend, lerend, enz.
  2. Wat zegt dit hoofdstuk mij voor vandaag? Of is het specifiek voor een andere doelgroep geschreven?
  3. Wat leert dit hoofdstuk over Jezus?
  4. Wat zou ik naar aanleiding van dit hoofdstuk in mijn leven moeten veranderen?

 

 
#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets