Een beweging van C. Peter Wagner. Een andere naam die hij voor deze beweging overwogen heeft is `Post denominationalism´ (Post denominaties) en Donald Miller, een collega van Wagner, noemt deze beweging ´The New Paradigm Churches´ (De kerken van de nieuwe zienswijze).

Het belangrijkste kenmerk van deze beweging is de lancering van nieuwe apostelen en profeten. Het enige nieuwe aan de beweging lijken de nieuwe namen te zijn en hun creatievere marketingtechnieken. Deze leringen zijn hetzelfde als die we kennen uit dit boek.

De toevoeging ‘new’ suggereert dat het om iets heel nieuws gaat, maar is net zoals de toevoeging new bij de new atheists, feitelijk inhoudsloos. Het boek van Wagner kent secties als “new name”, “new authority structure”, “new ministry focus”, “new worship style”, “new prayer forms”, enzovoorts, maar de nadruk ligt op het introduceren van nieuwe ‘apostelen’ en nieuwe ‘profeten’.

Een van de sprekers op een door Wagner georganiseerde conferentie met de welluidende naam “Churches in the New Apostolic Paradigm” was Bill Hamon. Een oude bekende in de profetische beweging, en de vraag is dan ook hoe nieuw zijn leer, die al decennialang verkondigt wordt, dan eigenlijk is.

Opmerkelijk is ook dat degenen die deze ‘einde der tijden opwekking’ promoten en niet zo creatieve naam “Mighty River” hebben gekozen. De vraag is nu alleen of de kapiteins van de boten op de rivier ook weten waar deze naar toe gaat, en of de passagiers in de boten waar de rivier is ontsprongen? De River-beweging is ongeveer net zo oud als Toronto.

G. Raymond Carlson stelt dat deze veel-gepubliceerde ‘nieuwe zienswijze’ terug te volgen is tot de “Latter Rain” beweging van de jaren 40 en 50, die vervolgens nog verder terug te volgen is.

Al met al is er dus niets nieuws onder de zon. Alleen de naam is verandert.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets