Todd Bentley
Spread the love

Dit artikel is een vertaling van een mail van de maillijst van Andrew Strom. Een nieuwe soap rond Todd Bentley. Een reeks aanklachten, een team wat alles bestudeert, een schokkende conclusie. Goede tijden, slechte tijden is er werkelijk niets bij!

Zoals velen van jullie weten was deze lijst twaalf jaar geleden, toen de “Lakeland Revival” van Todd Bentley op gang begon te komen, een van de weinig “Geestvervulde” media die probeerde te waarschuwen voor de bediening van Todd Bentley. Destijds kregen we een enorme hoeveelheid commentaar van christenen over de hele wereld. Het werd nog erger toen de grootste “namen” in het charismatische christendom het podium op kwamen. Zij zalfden Todd en profeteerden dat zijn bediening heel erg groot zou worden, etc.

Maar, slechts een paar weken later, stortte alles in. Er kwam uit dat Todd een overspelige relatie had tijdens de opwekking. Kort daarna scheidde hij van zijn vrouw en trouwde met zijn minnares. De charismatische wereld was geschokt. Waar was het onderscheidingsvermogen onder hen die dit aan hadden gemoedigd? De Lakeland ‘revival’ kwam kort daarna tot zijn einde.

Maar helaas is er van geen van de betrokken bedieningen publiek berouw voor dit fiasco geweest. Todd werd snel “hersteld” door Rick Joyner. Hij kwam gewoon terug op de weg van de bediening, maar op een veel lager niveau dan voorheen. Maar geen van de grote “namen” bleek bereidt de voor de hand liggende vragen te beantwoorden. Hoe heeft het zo fout kunnen gaan? Was er wel sprake van enig onderscheidingsvermogen? En wat zegt het over de hele charismatische wereld dat de hoogste leiders überhaupt zo’n duidelijk verdachte beweging konden aanmoedigen?

In de meeste gevallen zijn deze vragen nooit beantwoord. De hele gebeurtenis is zo snel mogelijk onder het kleed geveegd. Als ik voor mij zelf spreek, mijn bediening werd in essentie zwart gemaakt en in een paria veranderd omdat ik ooit deze dingen had durven vragen. En dat is altijd zo gebleven.

Uiteraard werd het podium voor Todd Bentley langzaam maar zeker klaargemaakt voor zijn “comeback”. In augustus 2018 keerde Todd terug bij de grote evenementen met een weekend in het Bradner stadion in New York met de titel “Revival Harvest America” (Opwekkingsoogst Amerika). Maar donkere wolken pakten zich alweer samen aan de horizon. En recent ontploften de smerige feiten opnieuw in de media. Maar dit keer kwam er wel een duidelijke en juiste reactie van Geestvervulde leiders.

Zoals verslaggeefster Julie Roys vorige maand schreef

Top charismatische leiders diskwalificeren Todd Bently van de bediening vanwege een ‘Aanhoudend patroon van ongoddelijk en immoreel gedrag’.

Ongeveer 16 maanden na schokkende beschuldigingen van het praktiseren van “een perverse seksuele verslaving” en misbruik maken van stagiairs, is de leider van Fresh Fire America, Todd Bentley, gediskwalificeerd van zijn openbare bediening door een panel van zes charimatische, christelijke leiders, geleidt door apologist Dr. Michael Brown, zoals vandaag (2 januari 2020 – red.) in een statement op facebook is gepubliceerd.

‘Op basis van het nauwkeurig beoordelen van een groot aantal verklaringen uit de eerste hand, waarvan sommige terug gaan tot 2004, verklaren wij dat het onze unanieme theologische opinie is dat Todd niet geschikt is om in een leidende functie of bediening te dienen op dit moment. Er zijn betrouwbare aanklachten van een voortdurend patroon van ongoddelijk en immoreel gedrag. Dit wordt bevestigd door een onafhankelijk onderzoek van 2008 tot 2019. Ook zijn er andere verklaringen die teruggaan tot 2004. Hoewel we alleen uitgaan zijn van verklaringen uit eerste hand, zijn er ook veel verklaringen uit tweede en derde hand. Daarin worden dezelfde beschuldigingen herhaald…

Helaas zien we geen tekenen van echt, blijvend berouw. We zien een vast patroon van aangepast gedrag. Waaronder betrouwbare beschuldigingen van overspel, sexting (waaronder het uitwisselen van naaktfoto’s of -video’s), vulgair taalgebruik, en misbruik van middelen.”

Complimenten aan Michael Brown en de andere leiders om de moed te hebben om deze juiste actie te ondernemen. Zij zullen ongetwijfeld veel commentaar uit sommige hoeken krijgen nu ze dit gedaan hebben. Maar het moest gebeuren. We moeten hen een compliment geven. En we weten dat hun verklaring breed gedeeld is. Dus hopelijk kunnen we leden van het Lichaam van Christus nu eindelijk deze hele treurige episode achter ons laten.

Lees meer over Todd Bentley

#

One response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets