Dit is de tijd
Spread the love

Oorspronkelijke titel: Paradox of our time
Auteur: B. Moorehead
Vertaald en gepubliceerd met toestemming

De tegenstelling van onze tijd in de geschiedenis is dat we grotere gebouwen hebben, maar kortere lontjes; bredere rijkswegen, maar smallere denkbeelden.

We geven meer uit, maar hebben minder; we kopen meer, maar genieten er minder van.

W hebben grotere huizen, maar kleinere gezinnen; meer gemak, maar minder tijd; we hebben een hogere opleiding, maar minder gezond verstand; meer kennis, maar minder beoordelingsvermogen; meer experts, maar meer problemen; meer medicatie, maar minder welzijn.

We drinken teveel, roken teveel, geven roekeloos geld uit, lachen te weinig, rijden te hard, worden te snel te boos, blijven te laat op, worden te moe, lezen te weinig, kijken teveel TV, en bidden zelden. We hebben onze bezittingen vermenigvuldigd, maar onze waarden gereduceerd.

We praten te veel, hebben te weinig lief, en haten te veel.

We hebben geleerd hoe we moeten overleven, maar niet hoe we moeten leven; we hebben jaren aan ons leven toegevoegd in plaats van leven aan onze jaren. We zijn helemaal naar de maan en terug geweest, maar we hebben moeite om de straat over te steken om kennis te maken met onze nieuwe buurman.

We hebben de ruimte overwonnen, maar ons innerlijk verloren.

We hebben grotere dingen gedaan, maar geen betere. We hebben de lucht schoongemaakt, maar onze ziel verontreinigd. We hebben het atoom gesplitst, maar niet ons vooroordeel. We schrijven meer, maar leren minder.

We plannen meer, maar bereiken minder. We hebben geleerd gehaast te zijn, maar niet om geduld te hebben. We bouwen meer computers om meer informatie op te slaan om meer kopieën dan ooit te maken, maar communiceren minder.

Dit zijn de tijden van fast food en langzame vertering; grote mannen met een klein karakter; hoge winsten, lege relaties.

Dit zijn de tijden van wereldvrede, maar oorlog thuis; meer ontspanning, maar minder lol; meer soorten eten, maar minder voeding.

Dit zijn de dagen van twee inkomens, maar meer scheiding; van mooiere huizen, maar gebroken ’thuizen’. Dit zijn de dagen van snelle trips, wegwerpluiers, wegwerp-moraliteit, one-night-stands, obesitas, en pillen die alles doen van juichen tot rust geven tot doden.

Dit is een tijd dat er zoveel in de etalage staat, maar niets in de voorraadkamer. Ja, dit is de tijd!


Inmiddels is de tijd weer een paar stappen verder, dus ik zou er nog wat aan toe willen voegen…

Dit is de tijd van vrijheid van meningsuiting, maar censuur op social media; kennis voorhanden, maar propaganda door de media; democratie maar dictatuur, vrijdenken binnen vastgestelde kaders, waarheid die in leugens ten onder wordt gehouden, recht praten wat krom is, en krom praten wat recht is.

Discriminatie is verboden, behalve als je anders denkt, anders doet, anders praat. Vaccinatie is vrijwillig als je hem neemt. Bacteriën zijn leven op Mars, maar een hartslag is dat niet op aarde.

Demonstreren mag, maar alleen als je het doet voor een zaak die de elite belangrijk vindt.

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets