Spread the love

Dit artikel stond reeds eerder gepland, maar is door omstandigheden wat in de vergetelhoek geraakt. Bij deze alsnog.

Wat moet ik hier nu weer mee?
Eén van de dingen die ik in mijn onderzoek betrok was een uitdaging. Dit deel van het totale onderzoek deed ik overigens niet alleen, iedereen die hielp bedankt voor de input!

Marten Visser reageerde op de claim van Willem Ouweneel over de genezing van 7 blinden in Birma, met een als #lariekoek-tweet bekend staande tweet. Letterlijk schreef hij:

Volgens @wjouweneel zijn er tijdens zijn bezoek 7 blinden genezen in Myanmar. http://ow.ly/3bRGu Handig, zo ver weg. #lariekoek 3:24 PM Nov 18th via HootSuite

Daar schijnt nogal wat reactie op te zijn geweest, maar wij volgen natuurlijk niet alles, maar een van zijn volgende tweets prikkelde ons tot actie:

Als in Burma 7 blinden door Mattheus van der Steens team ziende zijn geworden, neem ik ontslag als zendeling en ga ik bij hem in de leer. donderdag 18 november 2010 21:25:57 via HootSuite

Dus eerst maar eens kijken wat Ouweneel nu precies schrijft. Via het verslag op zijn website komen we op de volgende pagina: http://www.willemouweneel.nl/artikelen/946-myanmar-dag-4, waar letterlijk het volgende staat:

We weten van minstens zes blinde kinderen en een blinde oudere dat zij geheel genezen zijn (we hebben het op film!)

Dat klinkt goed denk je dan, dus wij hebben overlegd. Mijn eerste reactie was dat je aan film niet zo heel veel zult hebben, want beelden kunnen gemanipuleerd worden. Daar had ik zelf ooit een studiedag bij een productiebedrijf voor gevolgd, en ben geschrokken hoe we door slimme montagetechnieken (dus nog niet eens door beeldmanipulatie!) gemanipuleerd worden.

We probeerden eigenlijk een beetje in Marten’s schoenen te gaan staan en te bedenken wat hem zou overtuigen. Voor de een was het zien van een filmpje al meer dan voldoende bewijs, maar voor de ander was dat bij lange na niet voldoende. Je weet ten eerste al niet of degene die claimt te zijn genezen überhaupt wel blind was.

Iemand gooide daarop het verhaal in de groep wat hij op internet had gelezen van gedesillusioneerde Jomanda bezoekers. De hele zaal stond op z’n kop toen een man uit zijn rolstoel wandelde. In de euforie kocht het stel een DVD van een eerdere ‘healing’, en toen ze die de volgende dag bekeken, bleek diezelfde man uit zijn rolstoel weg te wandelen. De man heeft het onderzocht en kwam tot de conclusie dat deze ‘lamme’ tenminste zeven keer ‘genezen’ was.

Dus inderdaad, een film alleen is niet voldoende bewijs. Maar het kon natuurlijk ook geen kwaad om die filmbeelden op te zoeken. Op internet was echter niets te vinden, maar het zou natuurlijk kunnen dat de beelden nog gepubliceerd moesten worden. Een email naar Ouweneel zou hopelijk meer duidelijkheid verschaffen, dus dat werd ingepland.

Daarnaast leek het ook wel handig om een mail naar Marten zelf te sturen met de vraag wat hem zou overtuigen. Stiekem vonden we het misschien toch wel spannend om te zien of hij zijn ontslag als zendeling in zou moeten dienen en bij van der Steen in de leer zou moeten, maar echt overtuigd dat dat zou gaan gebeuren was op dat moment nog niemand bij ons. Maar als eerste maar eens een mail gestuurd naar Marten. Ondertussen zou ook iedereen zijn best doen om de filmbeelden boven tafel te krijgen.

Het mailtje naar Marten Visser werd heel snel beantwoord. Altijd prettig. Zijn reactie was ook verheugend, want hij was zelf al een onderzoek gestart (zou ik eerst gedaan hebben voor ik zo’n belofte in de openbaarheid had gebracht om mezelf in te dekken) en wachtte op antwoorden uit Birma zelf. Door zijn werk als zendeling heeft hij daar natuurlijk goede contacten en veel ingangen. Zodra de informatie bekend is zou hij verslag doen op zijn website.

Ook gaf hij aan benieuwd te zijn naar de film, maar die zou hij niet direct als bewijs accepteren, omdat die naar zijn verwachting poly-interpretabel zal zijn. Een mening die ik deel. In een reactie een paar minuten later – naar aanleiding van een aanvullende vraag – mailde hij dat we hem aan zijn gedane belofte mochten gaan houden en dat het hem niet zou verbazen als die film helemaal nooit zou komen.

Eén van ons heeft een mail naar Ouweneel gestuurd, of beter nog: het contactformulier op z’n site ingevuld.

Ook zijn reactie kwam heel snel en die plaatsen we vanwege de verbijsterende inhoud maar even letterlijk:

Het zijn stukjes op mobieltjes, meer niet. De mensen waren veel te druk met bidden; die hadden geen tijd om een echte film te maken…

Die filmpjes op mobieltjes zullen vast niet openbaar gemaakt worden, omdat het kostbare herinneringen voor de desbetreffende personen zijn die zij niet als parels voor de zwijnen willen werpen. Je kunt immers met zo’n filmpje nooit ‘bewijzen’ dat er echte genezing heeft plaatsgevonden.
gr., WJO

Tja, een overduidelijke reactie. De filmbeelden zullen dus waarschijnlijk nooit openbaar gemaakt worden en de claim “we hebben het op film” blijkt ietwat hoog van de toren geblazen. Heel jammer, maar dit had ik van een man van het kaliber van Ouweneel echt niet verwacht. Er is de laatste tijd al meer kritiek op hem van verschillende kanten, en eerlijk gezegd kon ik zijn ommezwaai naar de evolutietheorie nooit goed plaatsen, net zoals een artikel in Ellips, waarin hij verklaarde dat de Bijbel duidelijk leert dat de aarde een platte schijf is. Op beide leerstellingen is het nodige af te dingen, naar veler mening zelfs in die mate dat het gewoon niet klopt wat hij zegt.

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.