Bijbelblog Archief

Artikelen

26
jul
christendom illegaal

Is het christendom illegaal?


Onlangs had ik een interessante discussie met iemand op facebook. Het christendom zou illegaal zijn. Een illegale religie. In zijn felle, en soms beledigende, betoog tegen het christendom haalde hij een aantal Bijbelplaatsen aan, die ik later op een rustig moment nog eens nader bekeken heb. Heeft hij gelijk, of toch niet? Helaas is de discussie inmiddels blijkbaar verwijderd, want ik kan hem nu, een dag later, niet meer op facebook vinden, dus ik moet het van mijn geheugen hebben in het terughalen van de argumenten.

(meer…)

02
jul
slavernij

Slavenprijs als buitenbijbels bewijs


Omdat ik de afgelopen tijd twee artikelen over slavernij heb geschreven, kwam ik natuurlijk meer tegen dan ik daar in kon verwerken. Eén van die artikelen had de kop “Bijbelse slavenprijzen – volgen ze de wereldeconomie?” Een interessante kop. Kunnen we de slavenprijs zien als buitenbijbels bewijs voor de historische accuratesse van de Bijbel?

(meer…)

02
jul
Nashvill-verklaring

De Bijbel zegt – Nashville-verklaring


De Nashville-verklaring is, uiteraard, ook op “De Bijbel zegt” besproken. Voor wie die site niet kent: Het is een atheïstische site die niets schuwt om de Bijbel in een kwaad daglicht te stellen. Verdraaiingen en uit hun context gehaalde verzen zijn daarbij populair. Daarom vandaag een reactie op zijn artikel over de Nashville-verklaring.

Nog één tip: Neem de titel van de site niet te serieus. In de meeste gevallen vult hij iets in wat de Bijbel helemaal niet zegt!

(meer…)

01
jul
slavernij

Slavernij in Nederland


De afgelopen weken woedt de discussie over slavernij in Nederland en ons verleden als slavenhandelaren volop. Er gebeuren bizarre dingen. Blanken worden natuurlijk al een tijdje “witte mensen” genoemd, een volkomen ten onrechte uit het Amerikaans overgenomen term. En er wordt gedaan alsof Nederland het ergste land ter wereld is als het om een slavernij of slavenhandelsverleden gaat. Maar hoe schoon zijn de handen van de demonstranten?

(meer…)

25
jun
slavernij

Slavernij in de Bijbel


Een ander heet hangijzer op dit moment is “slavernij”. Extreem linkse groeperingen willen, nee eisen, dat wij onze excuses aan zwarte mensen aanbieden voor het slavernij verleden van onze voorouders. Ook hier kijken christenen natuurlijk naar de Bijbel, maar we zijn het er wel over eens: Slavernij kan niet. Anderen roepen dan dat werken in loondienst en belasting betalen feitelijk een moderne vorm van slavernij zou zijn.

(meer…)

26
mei

Landen, naties en vreemdelingen

De bekendste christelijke partijen baseren hun immigratiebeleid op slechts één enkele Bijbeltekst, maar heeft de Bijbel er nou echt niet wat meer over te vertellen?

04
apr

Wat schreef Jezus in het zand?


In Joh. 8:6 staat dat Jezus in het zand schreef. Maar schreef Hij?

Een mogelijke aanwijzing vinden we in Jeremia 17:13:

hope Israels, HERE, allen die U verlaten, zullen beschaamd worden; wie afwijken, zullen in de aarde geschreven worden, omdat zij de bron van levend water, de HERE, verlieten.

Jezus stond op de laatste dag van het grote feest op en zei dat Hij het levende water was. Hij werd afgewezen en waarschijnlijk uit de Tempel gezet. Een dag later was Hij er weer en werd geconfronteerd met de overspelige vrouw. Zou Hij toen in het zand geschreven hebben zoals dit in Jer. 17:13 beschreven is?

(meer…)

13
jan
besnijdenis op de achtste dag

Besnijdenis op de achtste dag

In Genesis 17 wordt de besnijdens op de achtste dag voorgeschreven als verbondsteken. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekte men waarom