Spread the love

Kent u de boeken ‘De Zuurtjes’ en ‘Niets’ ? Leest u a.u.b. eens wat een lerares over deze boeken mailde.


“U hebt zich in het verleden al vaker sterk gemaakt voor de waarschuwing tegen het occulte in jeugdboeken. Naar mijn idee is het weer tijd om aan de alarmbel te trekken. Onlangs heb ik  een aantal boeken gelezen die een tendens vertonen waarin gruwelijke zaken gebeuren. Boeken die geroemd worden, terwijl er walgelijke dingen in gebeuren. Daarbij wil ik u vooral wijzen op de boeken ‘De Zuurtjes’ van Jaap Robben en tekenaar Benjamin Leroy en het vertaalde boek ‘Niets’ van Janne Teller. Het gaat mij met name om het eerste boek, maar het probleem geldt eigenlijk voor beide boeken. In het boek is veel geweld, hoofdpersonen vloeken, schelden op elkaar, mishandelen hun huisdier en het gruwelijkste van alles: ze graven de skeletten van hun ouders op die in hun tuin liggen en gaan er thee mee drinken.

Ik vind het moeilijk om op te schrijven. Maar een dergelijk boek is door het CPNB genoemd als tip voor de kinderboekenweek. Ook in het boek ‘Niets’ graven de hoofdpersonen een overleden broertje op.
Te gruwelijk voor woorden, dit mag niet in een jeugdboek en mag zeker niet aangeprezen worden door een collectieve organisatie.”

Een artikel over deze problematiek zal ook door deze betrokken lerares voor de website samengesteld worden.

Bron: Nieuwsbrief Bijbel & Onderwijs december 2010


Onze opinie:

Dit zijn geen onderwerpen waar kinderen mee in aanraking zouden moeten komen. Dit zijn volwassen fantasieën die we ook exclusief voor volwassenen moeten houden, die zelf kunnen kiezen of ze zich met deze negativiteit willen inlaten of niet.

Kinderen zijn te vatbaar voor dergelijke beelden en weten die vaak niet goed te plaatsen. In de VS zijn al veel studies die een duidelijk verband aantonen tussen geweld door jongvolwassenen en de mate waarin deze als kind en puber zijn blootgesteld aan geweld via media, waaronder boeken. Het is waar dat de invloed van televisie en films groter is doordat de ‘echte’ beelden meer impact hebben, maar dat ontslaat de schrijvers van kinderboeken geenszins van hun verantwoordelijkheid in het schrijven van kinderboeken en de ideeën die ze overbrengen. Deze schrijvers laten daar duidelijk steken in vallen, reden voor ons om dit artikel over te nemen.

Er zijn meer dan voldoende alternatieven voor kinderen die minstens zo spannend zijn, maar die wel vanuit een positieve bron geschreven zijn. Ouders neem jullie verantwoording, en kies daar uit!!

2 Responses

  1. Tweets that mention Over ‘De Zuurtjes’ en ‘Niets’: Goldmine Media -- Topsy.com schreef:

    […] This post was mentioned on Twitter by I Love My Family, Goldmine Media. Goldmine Media said: Nieuwe posting: Over 'De Zuurtjes' en 'Niets' http://bit.ly/exOz0x #dezuurtjes #niets #oudersvannu #invloed […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons
Met uw gift kunnen wij nieuwe vertalingen en uitgaven bekostigen

IDEAL_MOLLIE_BETALEN_DONEREN_AQZSUAWWMX

Bank:


Bedrag:
LET OP: Bij ontvanger komt Paerai te staan. Dat is onze paymentprovider. Zij boeken het bedrag naar ons account.
Social
Goldmine Media is actief op diverse social media.
Door op een van de buttons te klikken kunt u ons volgen.

Facebook Twitter YouTube Pinterest Tumblr

Tweets