05
mrt

Oorlog Israël tegen Iran voorlopig nog verbaal …

NRC Handelsblad 4 februari: Oorlog Israël tegen Iran voorlopig nog verbaal / Heel wat argumenten tegen militaire actie

In deze nieuwsanalyse worden vooral de argumenten tegen zo’n actie opgesomd, en de vraag gesteld of het Israël nu ernst is of dat het met de hernieuwde dreigementen probeert zwaardere sancties af te dwingen.

De argumenten tegen een aanval zijn op zichzelf redelijk en klinken ook in Israël zelf (legerchef tegen, helft van de bevolking tegen, VS tegen, EU tegen, er zijn alternatieven zoals Stuxnet, een aanval is geen verrassing meer na alle dreigementen, Iraans kernprogramma kan hooguit worden vertraagd en de prijs is hoog, en Israël schrikt Iran af van het gebruik van eventuele kernwapens zoals de VS vroeger de Sovjet Unie).

Wat het artikel gekleurd maakt is het feit dat Israëls angst voor Iran nogal suggestief wordt weergegeven: “deze oorlogstaal vindt in Israël gretig gehoor” en: “Teheran wil Israël van de kaart vegen, gelooft hij [Netanyahu]” Met andere woorden: het is allemaal overdreven bangmakerij.

Ook nogal twijfelachtig is de bewering dat “de officiële inschatting in de VS is dat Iran nog niet het besluit heeft genomen om daadwerkelijk kernwapens te bouwen, laat staan die te gebruiken. Iran zelf ontkent militaire nucleaire ambities te hebben. ” Voorts wordt erop gewezen dat Iran het Non Proliferatie Verdrag heeft ondertekend en Israël niet, en Iran daarmee onder toezicht van het Atoomagentschap staat. Het kritische rapport van de IAEA uit november en de recente weigering van inspecteurs bij een militaire testlokatie blijven onvermeld.

Bron: Nieuwsbrief

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *