Herodium
Spread the love

Het Herodium is een verbazingwekkende historische plek in de heuvels ten zuiden van Jeruzalem.

Het is een oud paleis en fort, gebouwd tussen de jaren 23 en 15 voor Christus door koning Herodes. Herodes was de beroemde heerser die verantwoordelijk is voor veel bouwwerken in het Heilige Land, zoals de uitbreiding van Jeruzalem, de aquaducten en de bouw van Masada. Het Herodium is één van zijn vele prestaties.

Van een afstand lijkt het op een kegel die uit de grond komt en waarvan de top is afgezaagd. Maar op de vlakke grond van de heuvel zijn veel bouwwerken gebouwd om een exorbitante antieke levensstijl te bewaren en beschermen.

Als je op 758 meter boven zeeniveau staat is het Herodium de hoogste top in de woestijn van Judea. Men neemt aan dat koning Herodes begraven ligt onder de ruïnes van deze ooit machtige bouwwerken.

Herodium

Veel namen

In het Hebreeuws wordt het Herodium ook wel Har Hordus genoemd, wat Herodes’ Berg betekent. Toen de kruisvaarders, bekend staand als Franken, in het Heilige Land kwamen, noemden zij het de Berg van de Franken. Toen later, in de 19e eeuw, ontdekkingsreizigers kwamen, noemden zij het Frankenberg.

Exorbitant leven

Herodes bouwde het Herodium om zowel als paleis als als fort te dienen. Het paleis bestond uit vier torens van zeven verdiepingen hoog.

Herodes en zijn gasten konden genieten van het badhuis, tuinen, een theater in Romeinse stijl, banketruimte, en extravagante woonvertrekken.

Bar Kokhba opstand

Tussen 132 en 136 startten de Joden een opstand om de Romeinse overheersing in het Heilige Land uit te dagen. Het Herodium werd het tweede hoofdkwartier van de opstand en tot op de dag van vandaag vinden archeologen relieken uit die periode op deze plaats

Heden

Het Herodium wordt momenteel beheert door de Israëlische Natuur en Parken Autoriteit. Naast het bewaren van de historie, onderzoeken zij de plaats ook en maken die toegankelijk voor bezoekers. Ze zorgen er voor dat de plaats open staat voor het publiek en nodigen iedereen uit om deze opmerkelijke plaats zelf te onderzoeken

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.