Bijbelblog Archief

esau

08
jul

Genesis 33

Jakob ontmoet Esau en ze zijn snel met elkaar verzoend. Maar Jakob houdt zich toch weer niet aan zijn woord.

08
jun
Genesis 32

Genesis 32


Jakob worstelt met de opdracht van God. Jakob is bang om Esau te ontmoeten… begrijpelijk. Na het sluiten van het verbond met Laban in Genesis 31, doemt voor Jakob het volgende probleem gelijk al op… Esau. Tijdens zijn vlucht zullen zijn gedachten vooral af zijn gedwaald naar Laban en het vermoeden dat die toch achter hun aan zou komen, maar nu dat probleem is opgelost, dwalen zijn gedachten, hij lijkt wel mens, en gaat hij vooruit kijken en ziet gelijk het volgende probleem. De onvermijdelijke ontmoeting met Esau.

(meer…)

06
apr
Jakob vlucht

Genesis 28


Zoals we in Genesis 27 al zagen, had de stunt van Rebekka en Jakob tot gevolg dat Esau zijn broer(tje) ging haten, dus Jakob moest op de vlucht. Maar eerst roept zijn vader hem nog bij zich. Jakob mag geen meisje uit de Kanaänieten nemen, zoals zijn broer wel gedaan had. In zowel Genesis 26 als 27 hebben we gelezen dat dat een geestelijke kwelling voor zijn ouders was. Isaak stuurt zijn zoon naar Paddan-aram, naar het huis van Betuel, zijn opa van zijn moeders kant. Ook moet hij een vrouw nemen uit de dochters van Laban, zijn oom. (Gen 28:2)

(meer…)

05
apr
Genesis 27

Genesis 27


Jakob steelt weer een zegen. Het gezegde “Eens een dief, altijd een dief” lijkt wel van toepassing, maar Jakob krijgt bij het stelen van deze zegen hulp uit onverwachte hoek!

Izak is oud en zijn ogen laten hem in de steek. Hij weet dat hij niet lang meer heeft, en roept Esau bij zich. Hij wil nog één keer genieten van de heerlijke wildbraad die zijn zoon maakt. En omdat het de oudste zoon is, wil hij hem de “vaderlijke zegen” geven voor hij sterft.

Esau trekt het veld in en gaat op jacht, maar…

(meer…)